Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z limoncello i bezą kokosową

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 7
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki

Krem

mleko 600 ml
żółtko jajek 6
cukier 120 g (dodatkowo 2 łyżki)
mąka pszenna 30 g
mąka ziemniaczana 30 g
masło miękkie 250 g
likier kawowy 80 ml
likier cytrynowy 80 ml

Beza kokosowa

białko 5
cukier puder 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 200 g

Poncz

woda 3/4 szklanki
sok z cytryny 4 łyżki

Dekoracja i dodatki

dżem ananasowy 300 ml
czekolada kokosowa 80 g
czekoladowe listki
cukrowe serca

Porada

Likiery, które użyłam to likier cytrynowy-limoncello i kawowy-tiramisu. Dżem użyłam domowy: ananasowo-jabłkowy z nutą mięty (przepis w zbiorach). Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z limoncello i bezą kokosową

Kroki postępowania

1
Ciasto: białka ubij na sztywno, podczas ubijania dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie ubijając białko dodawaj po 1 żółtku. Do białek dodaj też stopniowo obydwie mąki, mieszaj już tylko szpatułką, tak mieszaj by białka nie opadły, wówczas biszkopt będzie bardzo pulchny. Ciasto wylej do formy, o średnicy 26 cm i wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka. Otwórz piekarnik i poczekaj aż przestygnie, wtedy wykładaj biszkopt. Ostudź. Biszkopt przekrój na dwie równe części.
Krok 1 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
2
Krem: w garnku zagotuj 500 ml mleka, a w pozostałej części zmiksuj żółtka, obydwie mąki, cukier. Do gotującego się mleka wlej mieszankę jajeczną i mieszaj intensywnie, masa zgęstnieje. Powierzchnię budyniu przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
3
W misie miksera utrzyj na puch miękkie masło z 2 łyżkami cukru. Dodawaj po 1 łyżce ugotowanego i ostudzonego (w temp. pokojowej) budyniu i cały czas miksuj. Krem podziel na 2 części. Cały czas miksując dodaj do jednej części likier kawowy-tiramisu a do drugiej likier cytrynowy- limoncello. Masy wstaw na 30 minut do lodówki, by stężały.
Krok 3 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
4
Beza kokosowa: białka ubij z cukrem aż będą sztywne, wymieszaj z wiórkami. Blaszkę, tę samą na której pieczony był biszkopt, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pianę, piecz w nagrzanym piekarniku do 170 st. C przez 20 minut, a potem zmniejsz temp. do 100 st. C i zostaw bezę na 10-15 minut.
Krok 4 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
5
Przełożenie tortu: spodni blat ułóż na paterze, naponczuj, nałóż cienką warstwę kremu tiramisu, rozłóż dżem a na niego resztę kremu.
Krok 5 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
6
Przykryj drugim blatem biszkoptu, naponczuj go, posmaruj częścią kremu z limoncello (większą część zostaw na obłożenie tortu), na wierzch ułóż bezę (najlepiej do góry nogami, by powierzchnia tortu była płaska).
Krok 6 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
7
Cały tort posmaruj resztą kremu limoncello.
Krok 7 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto
8
Dekoracja: czekoladę kokosową zetrzyj nożykiem na wiórki i obłóż boki tortu, górę udekoruj czekoladowymi listkami i koniczynkami i posypką cukrową, np. serduszkami. Dekoarcję można wykonać dowolną.
Krok 8 - Tort z limoncello i bezą kokosową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 17.09.2015 15:03
Wspaniały tort, aż cieknie ślinka! :)
ania2610 17.09.2015 12:26
z przyjemnością bym skosztowała!
dagita 17.09.2015 11:58
Musi być pyszny :)
Mniam 17.09.2015 11:39
W smaku musi być rewelacyjny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak