Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura ananasowo-jabłkowa z nutą mięty

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papierówka 1 kg
ananas 1/2
cukier 150-180 g
mięta 5-6 listków

Porada

Przepis na 2 słoiki o pojemności ok. 300 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura ananasowo-jabłkowa z nutą mięty

Kroki postępowania

1
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Ananasa obierz, wytnij twardy środek, również pokrój w drobną kostkę.
Krok 1 - Konfitura ananasowo-jabłkowa z nutą mięty foto
2
Wrzuć wszystko do garnka, dodaj cukier i gotuj na bardzo małym oogniu często mieszając.
Krok 2 - Konfitura ananasowo-jabłkowa z nutą mięty foto
3
Po ok. 20 minutach gotowania wrzuć listki mięty. Gotuj następne 30 minut, pamiętając o mieszaniu. Listki mięty można potem wyjąć, ale można je też zostawić.
Krok 3 - Konfitura ananasowo-jabłkowa z nutą mięty foto
4
Gorącą konfiturę przekładaj do wyparzonych i suchych słoików, zakręć i postaw zakrętką do dołu. Dopiero jak ostygnie ustaw odwrotnie.
Krok 4 - Konfitura ananasowo-jabłkowa z nutą mięty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 17.09.2015 10:34
rewelacyjny pomysł
Habibi 17.09.2015 10:33
Ja przedwczoraj zrobiłam również ananasowo-jabłkowy dżemik, ale z dodatkiem rodzynek i rumu :)
VioletoweKucharzenie 17.09.2015 08:05
to musi smakować wybornie!
Maridka19 17.09.2015 07:57
Pyszna konfitura :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak