Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cieniutkim spodzie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1,5 szkl
drożdże świeże 3 dkg
olej 3 łyżki
woda ciepła 1/2 szkl
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki

wierzch

karczochy marynowane w zalewie 4 szt
szparagi białe 4-5 szt
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
oliwki zielone kilka szt
czosnek 3 ząbki
mozzarella w kulce 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cieniutkim spodzie

Kroki postępowania

1
Ze szparagów odłamać końcówki i obrać je. Gotować 4-5 minut we wrzątku z odrobiną cukru i soli. Składniki sosu pomidorowego dokładnie wymieszać. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Oliwki i czosnek pokroić w plasterki, karczochy w ćwiartki.
Krok 1 - Pizza na cieniutkim spodzie foto
2
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, odstawić na chwilę, a kiedy „ruszą” wlać je do mąki i dodać olej i sól. Wyrobić ciasto i odstawić na chwilę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rozgrzaną blaszkę wysypać mąką i rozłożyć na niej ciasto. Sos pomidorowy rozsmarować na cieście, a następnie rozłożyć wszystkie składniki.
Krok 2 - Pizza na cieniutkim spodzie foto
3
Posypać serem oraz słodką papryką i ziołami. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Krok 3 - Pizza na cieniutkim spodzie foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Pizza na cieniutkim spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 08.07.2016 23:54
idealna pizza
Poison1988 17.09.2015 09:01
wygląda bardzo apetycznie :)
kuchcik89 16.09.2015 20:27
dawno nie jadłam pizzy, a Twoja wygląda tak smakowicie:) ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak