Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Chcesz przygotować dziczyznę na obiad? Przygotuj wykwintna dziczyznę w sosie z owoców leśnych. Sprawdź jak to zrobić krok po kroku!

Składniki:

Lista składników

łopatka z dzika 0,5 kilograma
maliny mrożone 100 gramów
mrożone borówki 100 gramów
wino czerwone 100 gramów
olej słonecznikowy
chrzan żurawinowy 2-3 łyżeczki
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat
Owoc jałowca cały Prymat 10 ziarenek
rozmaryn

Dodatkowo

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12

Zamiast łopatki może być dowolna część mięsa z dzika. Jeśli nie dysponujemy dziczyzną można podać w ten sposób również karkówkę.

Zachęcam jednak do wypróbowania dziczyzny pieczonej. To mięso ma nietypowy ale ciekawy smak. Ważne jest, aby je odpowiednio doprawić i przyrządzić. W ten sposób zachowany naturalną soczystość tego mięsa i podkreślimy smak. 

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki. Następnie mięso oczyszczamy z błon i żyłek.
2
Przygotowujemy marynatę: owoc jałowca rozkruszamy nożem wrzucamy do miseczki, dodajemy przyprawę do dziczyzny, rozmaryn rozgnieciony w dłoni oraz olej.
3
Całość mieszamy, dolewamy odrobinę wina. Marynujemy dzika i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4
Rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią mięso obsmażamy z każdej strony (łącznie około 5 minut). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
5
Przygotowujemy sos: na patelnię na której smażyliśmy mięso wrzucamy maliny i borówki, dolewamy resztę wina. Przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem kolorowym. Gotujemy sos przez 20 minut.
6
Wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i wstawiamy jeszcze na 20 minut, zwiększając temperaturę do 220 stopni. Po wyjęciu zaostrzamy sos 2-3 łyżkami chrzanu żurawinowego, dodajemy szczyptę cukru.
7
Podajemy - smacznego!

A może skusisz się na pierogi z dziczyzną? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 16.09.2015 19:15
wow ale wykwintne danie!
danusia19671 16.09.2015 19:10
pysznie wygląda
ben-ka 16.09.2015 19:09
Jakie to sanie musi być smaczne !
Justi2401 16.09.2015 17:03
Przepyszne i wykwintne :)
aginaa 16.09.2015 14:45
bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak