Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijane pierogi jagodowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
woda 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól
olej
jagody 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
jogurt naturalny 150 gram
rum 100 ml
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pijane pierogi jagodowe

Jagody mieszamy z cukrem pudrem i rumem i zostawiamy na parę godzin w lodówce.
Mąkę wsypac do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste). Jak ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiac cisato, dodać jajko i dalej wyrabiać- jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wpoy. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczę jagodowego farszu i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki temu pierogi się nie sklejają.
Do wody można wrzucić tez kilka jagód- wtedy pierogi będą fioletowe.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem, można też posypać jagodami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka172 17.10.2012 20:05
coś innego, warto spróbować te pierożki
Grażyna13 23.03.2012 11:34
Super :)
rjustysia 23.12.2011 12:06
Muszę obowiązkowo spróbować pierogów z alkoholem :)
stokrotka 24.08.2011 15:29
mniam....
Olaa 31.07.2011 15:43
pyszne
ana00 03.03.2011 19:51
pyszne ;) uwielbiam pierogi z jagodami
Jolanta40 01.02.2011 15:09
ulubione moich dzieci
Martysia 19.01.2011 13:31
smaczne :)
banditka 17.09.2010 11:29
fajna nazwa i potrawa
pawel007 02.09.2010 09:44
pysznie.
monisia1977 27.08.2010 08:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak