Sposób przygotowania

Kapustę ( ja użyłam brukselkę, ale można kapustę zwykłą, włoską) drobno szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę, wędlinę w paseczki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy boczek, po czym wyjmujemy na talerzyk. (Jeśli chcemy wersję bezmięsną pomijamy ten krok).

Na tej samej patelni smażymy kapustę i cebulę ok 5 minut, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Ugotowaną kapustę odsączamy i studzimy na sitku, następnie łączymy w miseczce z odciśniętą namoczoną bułką, mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w mikserze. Na koniec dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy, posiekaną dymkę (oraz boczek), mieszamy.

Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na tłuszczu z dwóch stron i odsączamy na ręczniku papierowym.



Porada autora

Kotleciki podajemy ze świeżymi surówkami, można również podawać z sosem np grzybowym. Pycha!

Komentarze

  • 2
    dsc_1104
    Opublikowano

    Aleksandra/Olcia

    super danie
  • 2
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    alez pychoa kotlecik
  • 2
    kopia-dsc00474
    Opublikowano

    Benita

    Fajne kotleciki
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    super pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    ciekawy przepis,nie jadłem takich kotletów
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Róża1

    fajny przepis !!!!
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    interesujacy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Takich jeszcze nie jadłam.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Interesujący pomysł:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !