Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pierogi z ziemniakami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 400 g
ziemniaki 300 g
mąka 200 g
jajko 4 szt
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pierogi z ziemniakami

Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, gotujemy ok. 30 min na mocnym ogniu ( w razie potrzeby wodę uzupełniamy, gorącą). Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki i ser mielimy (średnie oczka), dodajemy żółtka, przesianą mąkę i 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i na oprószonej mąką stolnicy robimy wałek o średnicy 2 cm, lekko spłaszczamy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2 min po tym, jak wypłyną na powierzchnię wody. Polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą, posypujemy cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Julia19852 08.03.2016 19:47
ja tez uwielbiam,właśnie robimy na kolacyjke
mysza75 16.09.2015 17:44
bardzo lubię, smaki mi zrobiłaś
Alex_M 16.09.2015 12:36
dobr ekluski!
Ewa Wojtaszko 16.09.2015 12:15
u mnie leniwe robię bez ziemniaków :)
Mniam 16.09.2015 11:30
Ale bym zjadła...
Wacław 16.09.2015 10:44
bardzo smaczne danie ,
Futka 16.09.2015 09:58
Leniwe...a jak przyspieszają burczenie w brzuszku - pychoty! :)
Anna169Hosz 16.09.2015 08:57
Mam słabość do leniwych... moja potrawa z dzieciństwa:)
Habibi 16.09.2015 07:16
Właśnie takie lubię najbardziej - z serem i ziemniakami :) dzisiaj mam w planie sobie zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak