Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

łosoś
marchewki 2 szt.
pietruszka 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
słonecznik łuskany 2 łyżki
sos sojowy słodki 2 - 3 łyżki
olej do smażenia
masło 1 plaster
sól i pieprz

MARYNATA DO RYBY

wino czerwone 4 łyżki
miód płynny 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

DODATKI

szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami

Kroki postępowania

1
Propozycja na aromatycznego i delikatnego łososia marynowanego w miodzie i czerwonym winie, podawanego ze słupkami warzywnymi skąpanymi w słodkim sosie sojowym. Całość dopełniają ziarna słonecznika i świeży szczypiorek.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę:

Do miseczki dodajemy czerwone wino, płynny miód oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie wszystkie ciecze dla ich dobrego połączenia.
Krok 1 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami foto
2
Łososia oczyszczamy z łusek i dzielimy na filety.

Do naczynia wlewamy marynatę i układamy na niej filety (skórą do góry) - odstawiamy na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 2 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami foto
3
Marchewki i pietruszkę kroimy w słupki i podsmażamy je na oleju w woku (około 5 minut).
Krok 3 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami foto
4
Następnie dodajemy do nich pokrojoną w słupki paprykę, słodki sos sojowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy wszystko razem, aż warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości. Na koniec dodajemy do nich ziarna słonecznika.
Krok 4 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami foto
5
W czasie smażenia warzyw, na drugiej patelni na maśle smażymy zamarynowane filety z łososia (skórą do dołu). Filety oprószamy solą i pieprzem. Gdy skórka się przyrumieni odwracamy rybę na drugą stronę - dosłownie na chwilę.

Usmażonego łososia układamy na słupkach warzywnych ze słonecznikiem i posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 03.10.2015 14:26
ciekawa propozycja
Jadwiga/Jaga85 16.09.2015 15:49
ciekawy przepis!
berys18 16.09.2015 10:09
pysznie wygląda
wedith1 16.09.2015 09:23
Lubię takie rybne rarytasy :)
Maridka19 16.09.2015 08:19
Pyszna rybka :)
Motorek 16.09.2015 08:17
smaczna rybka
Krzysztof15 16.09.2015 06:23
bardzo lubie
Franciszek 16.09.2015 00:37
pyszny łosoś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak