Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami

Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś

  • marchewki

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • sos sojowy słodki

    2 - 3 łyżki
  • olej do smażenia

  • masło

    1 plaster
  • sól i pieprz

MARYNATA DO RYBY

  • wino czerwone

    4 łyżki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka

DODATKI

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami
Propozycja na aromatycznego i delikatnego łososia marynowanego w miodzie i czerwonym winie, podawanego ze słupkami warzywnymi skąpanymi w słodkim sosie sojowym. Całość dopełniają ziarna słonecznika i świeży szczypiorek.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę:

Do miseczki dodajemy czerwone wino, płynny miód oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie wszystkie ciecze dla ich dobrego połączenia.
Krok 2 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami
Łososia oczyszczamy z łusek i dzielimy na filety.

Do naczynia wlewamy marynatę i układamy na niej filety (skórą do góry) - odstawiamy na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 3 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami
Marchewki i pietruszkę kroimy w słupki i podsmażamy je na oleju w woku (około 5 minut).
Krok 4 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami
Następnie dodajemy do nich pokrojoną w słupki paprykę, słodki sos sojowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy wszystko razem, aż warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości. Na koniec dodajemy do nich ziarna słonecznika.
Krok 5 - Łosoś marynowany w miodzie i czerwonym winie z warzywami
W czasie smażenia warzyw, na drugiej patelni na maśle smażymy zamarynowane filety z łososia (skórą do dołu). Filety oprószamy solą i pieprzem. Gdy skórka się przyrumieni odwracamy rybę na drugą stronę - dosłownie na chwilę.

Usmażonego łososia układamy na słupkach warzywnych ze słonecznikiem i posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

03.10.2015 14:26
ciekawa propozycja

Jadwiga/Jaga85

16.09.2015 15:49
ciekawy przepis!

berys18

16.09.2015 10:09
pysznie wygląda

wedith1

16.09.2015 09:23
Lubię takie rybne rarytasy :)

Maridka19

16.09.2015 08:19
Pyszna rybka :)

Motorek

16.09.2015 08:17
smaczna rybka

Krzysztof15

16.09.2015 06:23
bardzo lubie

Franciszek

16.09.2015 00:37
pyszny łosoś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat