Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mięso mielone 0,5 kg
woda 0,5 szklanki
jajko
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
sól i pieprz
ząbek czosnku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka

wywar

woda ciepła 0,5 litra
cytryna 1 plasterek
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
kostka rosołowa 1 sztuka
sól do smaku
śliwki węgierki 12-14 sztuk

sos

masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek
śmietana 30% 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Nasze mięsne knedle można podać również bez sosu,ale za to z zasmażką z koczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie

Kroki postępowania

1
Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy ,obrany i przeciśnięty czosnek, jajko i wodę. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy.
Krok 1 - Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie foto
2
Śliwki lekko nacinamy, wyjmujemy pestki ,a w miejsce pestki wkładamy odrobinę mięsa. Nabieramy porcję mięsa na dłoń i spłaszczamy, nadziewamy śliwką. Mięso zlepiamy dookoła tak aby nie było widać śliwki.
Krok 2 - Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie foto
3
Tak przygotowane kulki mięsne wkładamy na 30 minut do lodówki,aby mięso bardziej się zwarło.
Krok 3 - Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie foto
4
Delikatnie wkładamy nasze mięsne knedle i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięsne knedle ,a wywar przecedzamy.
Krok 4 - Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie foto
5
W osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Podlewamy małymi strumykami wywaru w takiej ilości ile będziemy potrzebować sosu. Następnie śmietanę wlej do szklanki i wymieszaj z żółtkiem. Wszystko wlej do naszego sosu.
Krok 5 - Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie foto
6
Na koniec posiekaj mały pęczek pietruszki, wrzuć do sosu i dopraw pieprzem i solą.
Krok 6 - Mięsne knedle ze śliwkami w białym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 08.10.2015 12:48
Dziękuję bardzo :)
msmariusz 05.10.2015 23:32
smakowite te knedle
Marta Ryżek-Kalkowska 16.09.2015 11:20
Dziękuję bardzo :)
Pani Domu 16.09.2015 10:12
Świetne, pyszne połączenie
Madzai 16.09.2015 09:30
Pyszności
matesko 16.09.2015 09:26
fajne połączenie składników
gosia56 16.09.2015 09:21
super pomysł;)
w mojej kuchni 16.09.2015 09:15
jakie pyszności
Habibi 16.09.2015 07:23
Ja robię podobnie, ale w sosie z powidłami - no i najlepsze wychodzą z drobnych jędrnych jesiennych węgierek :) To bardzo stary przepis wykopany z jakichś notatek mojej Babci - są też nieco inaczej przyprawione i babcia podsuszała śliwki albo zimą używała wędzonych.
Krzysztof15 16.09.2015 06:22
super przepis
Marta Ryżek-Kalkowska 16.09.2015 00:31
Dziękuję , to mój autorski przepis i bardzo smaczny :))))))
Stenka 15.09.2015 21:44
ciekawy przepis
gusia1000 15.09.2015 21:25
fajne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak