Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 4 szt. (białe)
ser bursztyn tarty 50 g
ciasto francuskie 1 płat
wino białe 50 ml
jajko
oliwa 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
tymianek
ziele angielskie

Porada

Pamiętaj, żeby ciasto francuskie kroić jedynie przykładając do niego nóż. Nie ciągniemy go, ponieważ brzegi będą poszarpane.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
2
Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy do garnka z oliwą, dodajemy przyprawy. Cebulę zalewamy białym winem i podduszamy aż wino odparuje. Wówczas zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut.
Krok 2 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
3
Na tarce ścieramy ser, rozwałkowujemy ciasto francuskie i wykrajamy odpowiednie plastry pasujące do naczynia, w którym będziemy podawać zupę.
Krok 3 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
4
Nalewamy gotową zupę do misek, posypujemy obficie tartym serem. Nakładamy plastry ciasta, szczelnie otaczając brzeg miski.
Krok 4 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
5
Ciasto smarujemy białkiem.
Krok 5 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto
6
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, do momentu aż ciasto wyrośnie i uzyska złocisty kolor.
Krok 6 - Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 16.09.2015 00:25
idealne zestawienie ..ciasto francuskie- chrupiące i aromatyczna zupa..pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak