Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kartoflak

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
boczek surowy 1 kg
cebula biała 1 szt.
śmietana 200 ml
jajko 2 szt.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: kartoflak

Kroki postępowania

1
Ziemniaczki obieramy dokładnie ze skórki i moczymy je przez jakiś czas w wodzie. By skrobia odeszła.
Krok 1 - kartoflak foto
2
Do rozdrabniacza wrzucamy po kilka ziemniaczków i miksujemy na gładką masę. Tak powtarzamy ze wszystkimi kartofelkami.
Krok 2 - kartoflak foto
3
Do miski zapełnionej masy ziemniaczanej do smaku sypiemy pieprzem czarnym mielonym i solą do smaku. Dodajemy dwa jajka. W tym czasie kroimy cebulkę w bardzo drobną kostkę.
Krok 3 - kartoflak foto
4
Boczek kroimy w cienkie plasterki. Układamy na dnie blachy i zalewamy gotową masą ziemniaczaną.
Krok 4 - kartoflak foto
5
NA wylaną masę układamy kolejną wartswę boczku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Na 150 minut. Smacznego!
Krok 5 - kartoflak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 20.12.2015 13:07
na pewno pysznie smakuje
halina17 14.09.2015 18:18
Dobre danie .
w mojej kuchni 14.09.2015 17:17
pyszne danie
hahanka 14.09.2015 13:04
super pomysł
Renataj 14.09.2015 12:31
Robiłam babę ziemniaczaną ale nigdy nie kładłam na dno formy boczku - muszę wypróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak