Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonych warzyw. Dynia w roli głównej.

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1/2 szt
bakłażan 1 szt
marchew 1 duża
bób 200 g
fasolka szparagowa 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
majeranek
oliwa

Porada

Dynia piżmowa. Przyprawy wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonych warzyw. Dynia w roli głównej.

Dynię obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w większą kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić. Przełożyć na blaszkę( wraz z pestkami dyni) , posypać solą morską, świeżo mielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy z oliwek.

Wstawić do piekarnika i piec do miękkości dyni. W tym czasie bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić aby puścił soki. Później opłukać , osuszyć. pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę.

Fasolkę pokroić , lekko obgotować.

Przełożyć do bakłażana, posypać solą, pieprzem, czosnkiem suszonym, majerankiem. przemieszać i piec do miękkości. Do sałatki użyłam bobu mrożonego

Obgotować go al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do upieczonych warzyw. Wszystkie dokładnie wymieszać, można ewentualnie doprawić lub dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Podałam z pieczywem czosnkowym. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 08.09.2016 23:20
świetny pomysł na pieczone warzywa!
dollce 14.09.2015 14:31
super przepis
Habibi 14.09.2015 11:01
...ze smakami... ;)
Habibi 14.09.2015 11:01
U mnie jesienią zaczyna się sezon na pieczone warzywa i prawdziwe szaleństwo że znakami :)
gosia56 14.09.2015 10:58
na pewno pyszne danie;)
Wacław 14.09.2015 10:45
podoba mi sie ta sałatka :-)
Motorek 14.09.2015 08:15
fajna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak