Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kaczki po azjatycku

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kaczki 800 g
szalotka 4 szt
marchewki 2 szt
grzyby mun 50 g
ząbki czosnku 2 szt
imbir 1 kawałek
limonka 1 szt
sherry 250 ml
bulion warzywny 250 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kaczki po azjatycku

Skórę na filetach nacinamy na krzyż. Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Szalotkę skroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy na zapałkę (julienne). Czosnek i imbir obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
Grzyby moczymy we wrzątku, odcedzamy i kroimy w paski.
Limonkę obieramy, skórkę siekamy, z owocu wyciskamy sok.
Szalotkę, marchew, czosnek, imbir, grzyby i skórkę limonki przekładamy do naczynia z mięsem.
Sherry mieszamy z bulionem i sokiem z limonki. 2/3 płynu wlewamy do mięsa. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 40 min w temperaturze 220°C.
Następnie dodajemy resztę płynu i pieczemy kolejne 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 14.09.2015 18:15
Smaczne danie
Wiktoria29 14.09.2015 16:32
musiała być bardzo smaczna
Renataj 14.09.2015 12:32
W takim wydaniu kaczki nie jadłam:)
berys18 14.09.2015 10:04
wygląda przepysznie
mysza75 14.09.2015 09:51
jakie to dobre i egzotyczne mięso
Jumper123 14.09.2015 09:38
wygląda przepysznie
Motorek 14.09.2015 08:17
pyszne mięsko
Barbara13 14.09.2015 07:44
aż ślinka leci na sam widok
Futka 13.09.2015 21:28
Bajecznie, orientalnie i przesmacznie :D
bogusia 82 13.09.2015 20:50
Pyszne, uwielbiam pod każdą postacią:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak