Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane pieczone ziemniaczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 12 szt
cebula czerwona 1 duża
marchew 1 szt
natka pietruszki 3 łyżki
pieprz czerwony 1./2 łyżeczki
sól do smaku 1/2 łyzeczki - różowa
suszone kwiaty 1 łyzeczka - lawenda, nastrurcja,
rozmaryn 10 listków
pancetta 100 g lub boczek

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane pieczone ziemniaczki

Ziemniaki myjemy, przekroić na pół, wydrążyć środek, tak by została warstwa boczna ok 7mm.
Marchew, cebulę obrać i przełożyć do rozdrabniacza, dodać natkę, rozmaryn i przyprawy całość posiekać w urządzeniu na bardzo drobno, ale nie na papkę.
Pancettę lub boczek, pokroić drobniutko, dodać do warzyw.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy ziemniaczki, składamy połówki ze sobą, zawijamy w folię aluminiową, układamy na grillu lub wkładamy do żaru w ognisku. Pieczemy do miękkości ok 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 10.06.2016 10:41
świetne ziemniaczki
Bernadeta1 14.09.2015 17:13
ślinka leci na widok tak [pysznych ziemniaczków
Mniam 14.09.2015 12:18
Pieczone ziemniaki to ja bardzo chętnie bym zjadła. Twoje mają interesujące nadzienie, szczególnie ten dodatek kwiatków :)
Madzai 14.09.2015 10:47
Ale pyszne :)
berys18 14.09.2015 10:05
pysznie wyglądają
Barbara13 14.09.2015 07:46
ależ muszą być smakowite,cudnie się zapowiadają
Aannkaa82 13.09.2015 19:32
Apetyczne ziemniaczki :)
Renataj 13.09.2015 19:23
Fajny i apetyczny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak