Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z rostbefu w sosie z zielonego pieprzu z purée z kalafiora z chipsem z ciasta filo oraz chipsami z jarmużu.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięsiwo

rostbef wołowy 2 sztuki około 200g każda
sos barbecue 2 łyżki
papryczki jalapeno 1 sztuka, zielona
pieprz 2 szczypty
sól 2 szczypta
masło ziołowe 1 łyżeczka

Sos z zielonego pieprzu

Pieprz zielony ziarnisty Prymat 60 gram
bulion wołowy 200 ml
whisky 100 ml
wino czerwone wytrawne 60 ml
jogurt naturalny 20 ml

Puree z kalafiora

kalafior 1 średnia główka
masło 2 łyżki
zioła 2 garści ulubionych
czosnek 2-3 ząbki
papryczka chili 0,5 sztuki bez pestek

Porada

Wybierając wołowinę bierzcie taką, która jest przerośnięta tłuszczem - tak zwana marmurkowatość wołowiny. Będzie ona delikatniejsza i lepiej przemie smaki.

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z rostbefu w sosie z zielonego pieprzu z purée z kalafiora z chipsem z ciasta filo oraz chipsami z jarmużu.

Trochę wcześniej (co najmniej 2 godziny) marynujemy steak.
0. Steaki myjemy i dokładnie suszymy ręcznikiem.
1. Mięsko obtaczamy w sosie, pieprzymy z obu stron wklepując dokładnie pieprz.
2. Układamy na wierzchu plasterki papryczki z częścią pestek - wklepujemy delikatnie
3. Przykrywamy folią (tylko aby nic nam nie wleciało) i zostawiamy w temperaturze pokojowej.
!!! NIE SOLIMY !!!

Zaczynamy od Puree.
1. Myjemy kalafiora, zalewamy wodą gotujemy do miękkości.
2. Odcedzamy, solimy, dodajemy resztę składników puree.
3. Blendujemy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Steak.
1. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni na wysokiej mocy palnika (możemy też wybrać opcję z grilla).
2. Wrzucamy steak dopiero kiedy oliwa zaczyna dymić. Dopiero teraz solimy.
3. Dla najlepszego efektu smażymy tylko po 2 minuty z każdej strony oraz przy pomocy szczypców obsmażamy boki. Podczas smażenia staramy się nie ruszać mięsa.
4. Zdejmujemy na talerz tymczasowy. Kładziemy łyżeczkę masła ziołowego. Zmniejszamy ogień pod patelnią i...

przechodzimy do sosu:

1. Tę samą patelnię zalewamy bulionem wołowym. Redukujemy go co najmniej o 25%
2. Wlewamy whisky i podpalamy !UWAGA! płomień może być dość wysoki.
3. Po wypaleniu whisky (można zdmuchnąć resztę płomienia) zalewamy sos winem, chwile gotujemy aż sos zmniejszy swoją objętość o kolejne 25%
4. Hartujemy jogurt.
5. Wlewamy zahartowany jogurt. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy go chwilę ciągle mieszając.

No tak, zapomniałem powiedzieć o wcześniej przygotowanych chipsach z jarmużu. Zrobiłem je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dorzuciłem też ciasto filo, które mi zostało..

Wykładamy wszystkie składniki na talerz, polewamy sosem i delektujemy się restauracyjnym smakiem.
PYCHA!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 25.09.2015 09:14
smaczny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak