Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w cieście piwnym z warzywami Julie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

RYBA ;

filet z dorsza 500 g
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1./2 łyżeczki do smaku
mąka pszenna 3-4 łyżki
piwo 100 ml
koperek 1 łyżka
olej do smażenia 1 szkl

WARZYWA

marchew 2 szt
papryka czerwona 2 szt
cebula biała 2 szt
cukinia 1 średnia szt
cukier 1 łyżka/ jeśli nie lubicie to mnie
sól do smaku 1./2 łyzeczki najlepiej różowej
pieprz 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w cieście piwnym z warzywami Julie

Filety doprawić z obu stron.

Z mąki i piwa zrobić dość lużne ciasto, dodać koperek -tak by tylko lekko obtoczyło rybę.

Wrzucamy ją na głęboki tłuszcz i smażymy kilka minut.

Warzywa kroimy w tzw. zapałkę lub Julie, czy słupki pięknie będą wyglądać, cebulę wystarczy w pół talarki, wrzucamy na rozpuszczone mało, doprawiamy i podduszamy przez ok 15 min, najlepiej na minimalnym ogniu, pod przykryciem, gdy będą pół twarde odparować płyn całkowicie, poprzez zwiększenie płomienia i odkrycia garnka, mieszać i kontrolować.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 11.02.2016 09:19
smaczny dorsz, wygląda bardzo smakowicie
halina17 13.09.2015 21:46
Smaczne danie.
2milutka 13.09.2015 19:59
To mi się podoba!
Pani Domu 13.09.2015 19:54
smaczny i zdrowy obiad
Aannkaa82 13.09.2015 19:31
Uwielbiam dorsza a w tej wersji to już w ogóle rewelacja :)
patryska76 13.09.2015 19:03
pięknie podane!
Małgorzata Pin 13.09.2015 18:00
Zdrowa i pyszna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak