Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata meksykańska z tequilą i chili

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok pomidorowy 2 szkl.
ocet jabłkowy 2-3 łyżki
syrop z agawy 2 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
tequila 50 ml
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
olej roślinny 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata meksykańska z tequilą i chili

Sok pomidorowy połączyć z wyciśniętym czosnkiem, chili, octem jabłkowy i tequilą. Wlać do garnka i zagotować stałe mieszając, aby wylądował alkohol a pozostał sam aromat. Pozostawić do ostygnięcia. Do zimnej marynaty dolać olej.

Mięso, skrzydełka kurczaka albo żeberka umieścić w marynarkę i dokładnie wymieszać - wstawić do lodówki na dobę.

Mięso wyjąć, osuszyć na papierowych rocznikach i ułożyć na rozgrzanym grillu, a marynatę wylać na szeroką patelnię i odparować. Podawać jako pikantny sos do mięsa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak