Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny

jajko 6 szt
cukier szkl
mąka szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Biszkopt ciemny

jajko 6 szt
cukier szkl
mąka szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Masa śmietanowa

śmietana roślinna 1 l
fix do śmietany 4 szt
wiórki kokosowe 5 dag
perełki cukrowe
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy

1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół.

2. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fiksami początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy część masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. Część masy zostawiamy na boki i wierzch.

3. Masą śmietanową smarujemy boki biszkopta i posypujemy wiórkami kokosowymi lekko je przyciskając do biszkopta. Wierzch wygładzamy i za pomocą szprycy na około robimy dekoracyjne kleksy. Chłodzimy w lodówce.Przed samym podaniem wykładamy srebrne perełki i kwiatki z opłatka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 11.09.2015 18:55
piękny ten torcik
Bernadeta1 11.09.2015 18:17
super torcik
adelajda 11.09.2015 16:11
Ładniutki torcik :))
Justi2401 11.09.2015 15:24
Piękny tort ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak