Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 350 g
ser pleśniowy niebieski 150 g
kasza perłowa 100 g
brokuły 200 g
suszone pomidory
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
cebula
oliwki czarne kilka szt.
Sól ziołowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Polędwiczki wieprzowe z serem pleśniowym, odc. 9

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie składniki.
2
Z pokruszonego nożem czarnego pieprzu, przyprawy do wieprzowiny, liścia lubczyku oraz oleju z suszonych pomidorów robimy marynatę. Marynata powinna być dość gęsta, aby dokładnie pokryć mięso. Po zamarynowaniu odkładamy mięso na chwilę do lodówki.
3
Gotowanie kaszy: cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego rondelka z olejem. Kaszę wyjmujemy z torebki, przepłukujemy w zimnej wodzie, następnie wsypujemy do rondelka, dodajemy sól oraz zalewamy wodą do wysokości kaszy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
4
Wyjmujemy mięso z lodówki i podsmażamy na patelni grillowej około 2 minut. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, nakładamy na nie drobno pokrojone pomidory oraz pokrojony w plastry ser. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 4-5 minut.
5
W międzyczasie wrzucamy brokuły do gotującej się wody na około 4-5 minut.
6
Danie podajemy na talerzu układając mięso na uprażonej kaszy, w otoczeniu brokułów i kilku czarnych oliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.09.2015 10:54
pyszne danie obiadowe..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak