Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe ciasto pełnoziarniste

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 4,5 szklanki
jajko 4 sztuki
mleko 1 szklanka
olej 1 szklanka
cukier puder 1,5 szklanki
drożdże 10 dag
śliwki 0,5 kg
mąka pełnoziarnista 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe ciasto pełnoziarniste

Do miski wkładamy po kolei wszystkie składniki, najpierw: pokruszone drożdże, cukier puder, olej, letnie mleko, rozbełtane jajka, mąkę (4,5 szklanki). Zostawiamy wszystko bez mieszania przez godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie mieszamy wszystko dokładnie i wykładamy na blachę, na wierzch układamy śliwki pocięte na pół z wyjętymi pestkami. Z mąki (2 szklanki), cukru, masła i proszku do pieczenia wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nim wierzch ciasta. Wkładamy blachę do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180'C, jak się piekarnik nagrzeje to pieczemy jeszcze ok 40 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.12.2016 16:59
świetny przepis
Hania/halyna 11.09.2015 12:15
smaczne i zdrowe
Franciszek 10.09.2015 13:14
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak