Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 1,2kg obranych
śliwki czerwone 1kg
cukier wanilinowy 1 łyżka
laska wanili 2 małe
żelfix 2op. 3:1
cukier trzcinowy 1 szkl.

Porada

Korzystałam z okrągłych czerwonych śliwek, które są aromatyczne, słodkie i bardzo soczyste - zupełnie inne niż węgierki. Można wykorzystać renklody lub inne deserowe śliwki.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią

Kroki postępowania

1
Śliwki umyć, wypestkować, włożyć do dużego garnka, dodać cukier waniliowy i dwie łaski wanilii przecięte na połówki.
Krok 1 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto
2
Śliwki nakryć i gotować 10 minut, aż śliwki puszczą sok.
Krok 2 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto
3
Do śliwek dodać banany pokrojone w plasterki (ją użyłam zamrożonych) - wymieszać i dusić bez pokrywki, aż owoce się rozpadną i całość lekko odparuje.
Krok 3 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto
4
Wyłowić przecięte łaski wanilii, wyciągnąć z nich spęczniałe nasionka (na twardej łopatce położyć połówkę wanilii i przejechać po niej tępą stroną noża), wygotowaną wanilię wyrzucić.
Krok 4 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto
5
Nasiona wanilii dokładnie wymieszać z owocami. Dusić często mieszając.
Krok 5 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto
6
Mus owocowy przestudzic i zmiksować. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Krok 6 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto
7
Na końcu mus owocowy zmiksować z żel-fixem i ponownie ustawić na średnim ogniu.
Krok 7 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto
8
Zagotować często mieszając, a gdy zawrze ogrzewać jeszcze 2 min.
Krok 8 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto
9
Wlać wrzący dżem do małych słoiczków po sam brzeg, natychmiast zakręcać i stawiać do góry dnem - po 10 minutach, kiedy pokrywki są zassane, odwrócić słoiczki i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.
Krok 9 - Dżem bananowo-śliwkowy z wanilią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 13.09.2015 09:03
musi być bardzo smaczny - śliwek z bananami jeszcze nie robiłam , koniecznie wypróbuję
ben-ka 11.09.2015 07:55
No i zapasy na zimę już są.
Monika-twin 10.09.2015 12:48
nigdy ni ejadłam takiego dzemiku, fajny.
Habibi 10.09.2015 11:39
Jest pyszny, a przede wszystkim niezwykle aromatyczny - w całym domu pachnialo niesamowicie :) Aż musiałam pozamykać szczelnie wszystkie okna i drzwi balkonowe, bo osy pchały się masowo, a potem nawet dwie pszczółki się do mnie zapędziły :)
Aleksandra/Olcia 10.09.2015 11:20
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak