Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowy z goździkami i cukrem trzcinowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka antonówki 2 kg
jabłka deserowe 3kg
cukier trzcinowy 1 kg
goździki mielone do smaku

Porada

Dżem można doprawic skórką startą z wyszorowanej cytryny lub pomarańczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowy z goździkami i cukrem trzcinowym

Jabłka umyć dokładnie, wykroic gniazda nasienne ale nie obierać skórki.
Pokroić w średnią kostkę, podlać 1 szkl. wody, nakryć i rozgotować.
Kiedy owoce się rozpadną garnek odkryć i gotować na minimalnym płomieniu, aż owoce nieco odparują i zgęstnieją.
Mus przestudzić i zmiksować dokładnie, aby rozdrobnić skórki.
Garnek ustawić na średnim płomieniu, podgrzać do zawrzenia, dodać zmielone goździki, wsypać cukier trzcinowy i mieszać do czasu, aż się zupełnie rozpuści.
Zmniejszyć ogień do minimum, a najlepiej garnek ustawić na płytce ochronnej.
Smażyć dżem do czasu, aż osiągnie ulubioną konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 11.09.2015 16:38
Pozyczam przepis bo fajny
Mniam 11.09.2015 11:43
Pyszny dżemik :)
IKrakowianka 10.09.2015 21:35
bardzo aromatyczne - super!
kuchcik89 10.09.2015 19:23
bardzo jestem ciekawa jego smaku :)
Madzai 10.09.2015 11:25
Domowy dźem jest najlepszy :)
IZABELA29 10.09.2015 10:49
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak