Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GGrillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Polenta

mąka kukurydziana 0,5 szklanki
woda zimna 0,5 szklanki
sól 0,5 łyżeczki
wrzątek 1,5 szklanki
ser żółty 1 szklanka

Salsa

pomidor 1 szt
papryka czerwona 1 szt
natka pietruszki 2 łyżki
mięta 1 łyżeczka
Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa 2 łyżki
ziarna sezamu ,dyni, słonecznika, żurawiny

Przepis i sposób przygotowania na: GGrillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty

Polenta:
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut.
Salsa:
Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 10.09.2015 21:01
Cudowna i bardzo smakowita propozycja :)
Mniam 10.09.2015 12:13
Fajne i pomysłowe danie. Super!
wwwiolka 10.09.2015 10:55
Bardzo fajny przepis.
VioletoweKucharzenie 10.09.2015 08:00
Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak