Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki po staropolsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

schab 500 g
cebula biała 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
bulion 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki po staropolsku

Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy płat dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w mące, smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Zdejmujemy w patelni. Cebule kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobine oleju, szklimy cebulę. Gdy jest już miękka przekładamy na nią mięso i podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu (około 40 minut). Gdy płyn wyparuje w razie potrzeby możemy podlewać mięso. Natomiast gdy zrobi się nam za dużo sosu, możemy go zagęścić zawiesiną z mąki (mięso przed wyjmujemy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 10.09.2015 23:32
fajne mięsko i fajnie zrobione
Mancia w kuchni 10.09.2015 18:13
rewelacja! moje smaczki :)
fotoviderek 10.09.2015 15:53
Rewelacja :)
Agnieszka-87-25 10.09.2015 14:26
super danie!
w mojej kuchni 10.09.2015 13:21
pyszne danie obiadowe
Anna169Hosz 10.09.2015 11:48
Apetyczne mięsko.
Aleksandra/Olcia 10.09.2015 11:20
ale pyszny obiadek
dom-agi 10.09.2015 09:50
Bardzo lubię takie dania!
Aannkaa82 10.09.2015 09:49
Bardzo apetyczne miesko :)
Maridka19 10.09.2015 09:41
Pyszniutkie bitki :)
Jumper123 10.09.2015 09:05
super przepis
VioletoweKucharzenie 10.09.2015 07:50
Ten smak zapamiętam na zawsze… Proste i tradycyjne mięso uduszone w bulionie wołowym z cebulką… Kilka składników i mamy rewelacyjny rodzinny obiad…

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak