Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z szynką w sosie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

szparagi zielone 1 pęczek
szynka parmeńska 10-15 plasterków

sos

mleko 1 szklanka
czosnek 2-3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 sztuki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
ser żółty ½ - 1 szklanki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z szynką w sosie

Szparagi oberwać na końcach i obrać na 1/3 wysokości. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, szczyptą cukru i odrobiną masła. Szparagi związać nitką i gotować ok. 10 minut. Czubki nie powinny być zanurzone w wodzie.
Przygotować sos. Mleko zagotować wcześniej dodając liść laurowy i czosnek. Odstawić. 2 łyżki masła roztopić na patelni, dodać mąkę i chwilkę pogotować. Stopniowo dodawać mleko, gotować aż sos zgęstnieje. Dodać starty na tarce ser żółty i poczekać aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można także dodać odrobinę gałki muszkatołowej.
Szparagi wyłożyć na talerz polać je wcześniej przygotowanym sosem i posypać drobno pokrojoną szynką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 02.10.2015 16:00
ale wykwintne danie,pycha
adelajda 27.09.2015 09:04
lubię takie :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak