Przepis i sposób przygotowania na: gulasz wołowy na ciemnym piwie z puree ziemniaczano kalafiorowym
Cebulę pokroić w pióra a w plastry. Do garnka dodać oliwę i partami smażyć wołowinę, tak aby była rumiana a w środku jeszcze surowa. Przekładać wołowinę na talerz bez papieru ręcznikowego (mięso powinno wypuścić sporo soków). W tym samym garnku podsmażyć cebulę i czosnek (w razie potrzeby dodać oliwę),następnie ponownie dodać mięso, zmniejszyć gaz na mniejszy, dolać piwo, bulion i wszystkie przyprawy (oprócz rozmarynu). Zakryć garnek pokrywką i dusić mięso około 3 godzin (do miękkości).
Po upływie trzech godzin, na patelni z dodatkiem masła wrzucić pokrojone na mniejsze części pieczarki, doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem i smażyć aż pieczarki będą rumiane. Następnie dodać pieczarki do garnka z gulaszem.
Pod koniec duszenia zagęścić gulasz mąką.
Kalafior i ziemniaki pokroić na mniejsze części i gotować do miękkości. Następnie dodać mleko, masło i całość zmiksować na puree. Doprawić solą, pieprzem oraz grana padano.