Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gulasz wołowy na ciemnym piwie z puree ziemniaczano kalafiorowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gulasz

wołowina gulaszowa 1kg
cebula 2 małe lub 1 duża
czosnek 2 ząbki
piwo ciemne 3/4 butelki
bulion warzywny 1/2 szklanki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 1 łyżeczka
sos worcestershire 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
mąka 1/2 łyżki
sól i pieprz do smaku
oliwa
masło 1 łyżka
pieczarki 300g
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka

puree

kalafior 1 mały
ziemniaki 6
mleko 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
ser grana padano do smaku

Porada

Ja użyłam piwa wędzonego ciemnego co dodało gulaszowi dodatkowo ciekawego aromatu. Jednak każde inne ciemne piwo również będzie dobre :)

Przepis i sposób przygotowania na: gulasz wołowy na ciemnym piwie z puree ziemniaczano kalafiorowym

Do miski dodać sos sojowy, paprykę wędzoną, wymieszać i dodać wołowinę. Zostawić do zamarynowania na około godzinę.
Cebulę pokroić w pióra a w plastry. Do garnka dodać oliwę i partami smażyć wołowinę, tak aby była rumiana a w środku jeszcze surowa. Przekładać wołowinę na talerz bez papieru ręcznikowego (mięso powinno wypuścić sporo soków). W tym samym garnku podsmażyć cebulę i czosnek (w razie potrzeby dodać oliwę),następnie ponownie dodać mięso, zmniejszyć gaz na mniejszy, dolać piwo, bulion i wszystkie przyprawy (oprócz rozmarynu). Zakryć garnek pokrywką i dusić mięso około 3 godzin (do miękkości).

Po upływie trzech godzin, na patelni z dodatkiem masła wrzucić pokrojone na mniejsze części pieczarki, doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem i smażyć aż pieczarki będą rumiane. Następnie dodać pieczarki do garnka z gulaszem.
Pod koniec duszenia zagęścić gulasz mąką.

Kalafior i ziemniaki pokroić na mniejsze części i gotować do miękkości. Następnie dodać mleko, masło i całość zmiksować na puree. Doprawić solą, pieprzem oraz grana padano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 30.04.2017 14:40
super danie
sezamek 12.10.2016 20:44
bardzo fajne
MałaMi89 09.09.2015 18:36
Bardzo mi się podoba taka propozycja :)
dollce 09.09.2015 17:02
wygląda smakowicie
Pani Domu 09.09.2015 13:25
świetny gulasz
Mniam 09.09.2015 11:49
Piwo na pewno wniosło tutaj dużo smaku i aromatu. Fajny pomysł.
pestka 09.09.2015 10:54
to bardzo dobry obiad
ben-ka 09.09.2015 10:04
Lubie gulasz.....bardzo lubię.
Futka 09.09.2015 09:58
Pysznie i niezwykle aromatycznie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak