Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab zapiekany w zupie kurkowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
zupa w proszku 1 op. zupy grzybowo-kurkowej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 spora ilość
woda zimna 1 szklanka
cebula biała 1 sztuka

Porada

Do schabu można użyć dowolnej zupy w proszku, aby zmieniać smak. Cebulowa, żurek, grochowa itp. Można również podsmażyć prawdziwe grzyby kurki i dodać je podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab zapiekany w zupie kurkowej

Kroki postępowania

1
Schab myjemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do szkła ceramicznego lub w rękaw foliowy, który bardzo polecam.
Krok 1 - Schab zapiekany w zupie kurkowej foto
2
Zupę w proszku rozpuszczamy w jednej szklance zimnej wody.
Krok 2 - Schab zapiekany w zupie kurkowej foto
3
Mięso polewamy i nacieramy zupą.
Cebulę kroimy w plasterki i kładziemy na wierzch schabu.
Pozostawiamy tak przygotowany schab na minimum 3 godziny lub na całą noc do zamarynowania.
Schab zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez godzinę pod przykryciem lub w rękawie. po godzinie odkrywamy schab lub rozcinamy rękaw tak aby mięso było odkryte. Pieczemy lekko rumieniąc około 20 minut.
Krok 3 - Schab zapiekany w zupie kurkowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 09.09.2015 14:36
Bardzo dziękuję.
berys18 09.09.2015 14:01
fajnie pomyślane
Ewelina1991 09.09.2015 10:50
fajny przepis
Krzysztof15 09.09.2015 09:55
pyszny schabik
dom-agi 09.09.2015 09:17
Musi być pyszne!
gosia56 09.09.2015 08:49
pyszny schabik;)
Poison1988 09.09.2015 08:15
wspaniale wygląda :)
Iwusia 08.09.2015 23:01
ale ciekawa propozycja
JulkaTomeczek 08.09.2015 22:54
Musi być smaczny ten schabik
Marta Ryżek-Kalkowska 08.09.2015 22:20
Anka nie zaprzeczę, bo było wyśmienite.
Ania84 08.09.2015 22:19
ależ to musi smakować.... :)
Marta Ryżek-Kalkowska 08.09.2015 22:13
Zalegały mi dwie zupy w proszku, a że nie lubię takich zup z paczki, postanowiłam je wykorzystać jako przyprawę, marynatę do mięsa i okazały się nawet świetnym przepisem.Schab ma bardzo aromatyczny smak i ma ładny kolor. Pomyślałam również ,że w takich zupach można panierować kotlety zamiast mąki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak