Przepis i sposób przygotowania na: Delicja kawowa
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, dodajemy żółtka i kawę, miksujemy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok 15-20 min (do "suchego patyczka") w temp. 170 st.
Studzimy.
Składniki ponczu mieszamy, ponczujemy ostudzone ciasto.
Masa I:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy do temp. pokojowej.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę lekko ubijamy, ciągle ubijając dodajemy cukier. Gdy śmietana będzie sztywna hartujemy żelatynę - dwie łyżki ubitej śmietany mieszamy z ostudzoną żelatyną i tak zahartowaną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas miksując aby nie powstały grudki. Dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Schładzamy.
* Przed dodaniem czekolady i żelatyny możemy odłożyć 3 łyżki ubitej śmietany do dekoracji
Masa II:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy kawę, mieszamy, schładzamy do temp. pokojowej.
Śmietanę lekko ubijamy, ciągle ubijając dodajemy cukier. Gdy śmietana będzie sztywna hartujemy żelatynę - dwie łyżki ubitej śmietany mieszamy z ostudzoną żelatyną i tak zahartowaną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas miksując aby nie powstały grudki.
Masę wykładamy na lekko schłodzoną Masę I. Wkładamy do lodówki.
Galaretka:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy cukier i kawę, dokładnie mieszamy. Schładzamy aż zacznie lekko żelować. Wykładamy na schłodzoną masę II. Dobrze schładzamy.
Ciasto dekorujemy kleksami z bitej śmietany.
Wkładamy do lodówki na min.3h (najlepiej na całą noc)