Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicja kawowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 1 łyżka
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól

Poncz

kawa rozpuszczalna 1 łyżka
wrzątek 0,5 szklanki
amaretto 1 łyżka

Masa I

śmietana 30% 500 ml
czekolada deserowa 100 g
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
wrzątek 0,5 szklanki

Masa II

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 5 łyżek
kawa rozpuszczalna 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
wrzątek 0,5 szklanki

Galaretka

kawa rozpuszczalna 4 łyżki
wrzątek 800 ml
cukier trzcinowy 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Dekoracja

bita śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Delicja kawowa

Ciasto:
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, dodajemy żółtka i kawę, miksujemy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok 15-20 min (do "suchego patyczka") w temp. 170 st.
Studzimy.
Składniki ponczu mieszamy, ponczujemy ostudzone ciasto.
Masa I:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy do temp. pokojowej.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę lekko ubijamy, ciągle ubijając dodajemy cukier. Gdy śmietana będzie sztywna hartujemy żelatynę - dwie łyżki ubitej śmietany mieszamy z ostudzoną żelatyną i tak zahartowaną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas miksując aby nie powstały grudki. Dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto. Schładzamy.
* Przed dodaniem czekolady i żelatyny możemy odłożyć 3 łyżki ubitej śmietany do dekoracji
Masa II:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy kawę, mieszamy, schładzamy do temp. pokojowej.
Śmietanę lekko ubijamy, ciągle ubijając dodajemy cukier. Gdy śmietana będzie sztywna hartujemy żelatynę - dwie łyżki ubitej śmietany mieszamy z ostudzoną żelatyną i tak zahartowaną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas miksując aby nie powstały grudki.
Masę wykładamy na lekko schłodzoną Masę I. Wkładamy do lodówki.
Galaretka:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy cukier i kawę, dokładnie mieszamy. Schładzamy aż zacznie lekko żelować. Wykładamy na schłodzoną masę II. Dobrze schładzamy.
Ciasto dekorujemy kleksami z bitej śmietany.
Wkładamy do lodówki na min.3h (najlepiej na całą noc)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 09.09.2015 13:52
bardzo apetyczne ciacho
bietka 09.09.2015 12:20
musi być bardzo pyszna :)
agnieszka214 09.09.2015 12:05
kusząco wyglada mniam
Anna169Hosz 09.09.2015 10:05
Pyszne... szkoda że takie kaloryczne... można sobie pozwolić tylko na kawałek a chciałoby się zjeść samemu całą blaszkę:)
Krzysztof15 09.09.2015 09:54
palce lizac
Aleksandra/Olcia 09.09.2015 09:34
pięknie udekorowane
Marta Ryżek-Kalkowska 08.09.2015 22:29
ależ to jest pysznie podane.
Damiano
Damiano 08.09.2015 22:27
Pyszne ciasto
as28 08.09.2015 21:22
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak