Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z migdałami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 25 dag
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
masło 15 dag
mielone migdały 20 dag
cukier puder 15 dag
skórka z cytryny 1 szt
sok z cytryny 2 szt
mąka do posypania
grysik 50 migdałowy
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z migdałami

Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę i zrobić w środku dołek. Dodać całe jajko, żółtko i szczyptę soli. na brzegach ułożyc kawałki masła. Wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem na 1h. Do miski wsypać mielone migdały, cukier, skórkę cytrynową i sok. Dobrze wymieszać. Ponmownie wygnieść ciasto, rozwałkować na dwa okrągłe placki. Jedną część położyć na dno tortownicy i podwinąć brzegi. Rozsmarować nadzienie i przykryć je drugim i dobrze przygnieść. Górną część ponakłuwać, polać roztopionymi 2 łyzkami masła i posypać grysikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak