Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka confit i soczysta pierś z kremowym puree ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kurczak

kurczak 1
olej słonecznikowy 0,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 1
rozmaryn świeży kilka gałązek
Pieprz biały mielony Prymat

Sos

szalotka 8
rozmaryn świeży kilka gałązek
miód 30 g
ząbek czosnku 1
wino czerwone wytrawne 100 ml
ocet balsamiczny 100 ml
powidła śliwkowe 2 łyżki
masło 30 g

Puree

mleko 100 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Pieprz biały mielony Prymat
sól do smaku
ziemniaki 400 g
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Udka confit i soczysta pierś z kremowym puree ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki

Kroki postępowania

1
Kurczak:
Kurczaka dzielimy na udka i piersi, z pozostałych części możemy ugotować wywar. Udka gotujemy w oleju z liściem laurowym i gałązkami rozmarynu na bardzo małym ogniu (temperatura tłuszczu powinna wynosić ok 110 stopni C) około 1-1,5 godziny.Po ugotowaniu odsączamy udka na papierowym ręczniku.
Pierś z kurczaka posypujemy pieprzem, smażymy na patelni z dodatkiem masła. Zawartość patelni i udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mięsu odpocząć.

Krok 1 - Udka confit i soczysta pierś z kremowym puree ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki  foto
2
Sos:
na patelni na której smażyliśmy mięso przekładamy pokrojone drobno szalotki, dodajemy dwie gałązki rozmarynu,smażymy do zrumienienia. Dodajemy miód oraz jeden ząbek czosnku. Gdy miód zacznie karmelizować , dodajemy czerwone wino i ocet balsamiczny. Gotujemy i redukujemy do 1/3 objętości. Gdy część wina odparuje, dodajemy powidła śliwkowe. Całość mieszamy. Do zredukowanego sosu (wcześniej wyjmujemy rozmaryn), jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 2 - Udka confit i soczysta pierś z kremowym puree ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki  foto
3
Puree:
Mleko z dodatkiem gałki muszkatołowej, mielonego białego pieprzu i soli zagotowujemy . Dodajemy ugotowane ziemniaki i masło, intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiego puree. Zdejmujemy z ognia. Na talerz wykładamy puree ,sos,udko oraz pierś pokrojoną w plastry.
Krok 3 - Udka confit i soczysta pierś z kremowym puree ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 18.04.2017 07:11
wybornie danie miesne, można polecić
bertpvd 09.09.2015 09:38
świetny przepis
Damiano
Damiano 08.09.2015 22:28
Super wygląda
V_kuchareczka 08.09.2015 20:14
smakowita propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak