Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki koncentratu

pomidory 8 szt
masło 3 łyżki

Składniki

śmietana 18 proc 1 opakowanie
mąka pszenna 2 łyżki
kości schabowe 2 szt.
makaron świderki 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Kroki postępowania

1
Pomidory kroimy w ósemki i wrzucamy na patelnie. Dokładamy masło, czekamy aż się roztopi. Co jakiś czas trzeba miszać by się nie przypaliło. Jak ktoś chętny może przed tym pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Gdy na patelni pomidory zrobią się jak pasta, wtedy jest gotowe.
Krok 1 - zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów foto
2
Do garnka wrzucamy dwie kości schabowe i gotujemy do pojawienia się szumowin. Gdy się pojawią to: odsączamy je . Dodajemy marcher, pietruszkę, natkę pietruszki. Przyprawiamy kucharkiem , pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystko gotujemy aż do miękkości warzyw.
Krok 2 - zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów foto
3
Gdy warzywa mamy miękkie i powstał wywar dodajemy z patelni zrobiony koncentrat. I wszystko gotuje. W tym czasie w miseczce rozrabiamy 2 łyżki mąki z 5 łyżkami wody na gładką masę. Następnie dodajemy śmietanę i dalej mieszamy. Gdy zrobiliśmy zaklepkę chartujemy ją poprzez dolanie do miseczki zupy i mieszamy. Wtedy wszystko przelewamy i mieszamy. Gdy się zagotuje zupa jest gotowa do spożycia.
Krok 3 - zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 21.01.2017 15:51
Najlepsza na świecie, a jaka zdrowa.
Habibi 20.08.2016 18:05
Lubię taką zupę i w sezonie letnim robię często - dodaję sporo pomidorów i zawsze ma piękny kolor.
Ela15 09.07.2016 12:02
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak