Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z Jasiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
fasola Jaś 1 szklanka
żeberka wieprzowe 80 dag
marchewka 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 4-5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
boczek wędzony 20 dag
mąka 3 łyżki
smalec 4 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z Jasiem

Kroki postępowania

1
Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kapustę szatkujemy. Gdy żeberka się ugotują, wyjmujemy je z wywaru. Do wywaru dodajemy kapustę i gotujemy ją.
Fasolę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę i pietruszkę oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim marchewkę i pietruszkę do miękkości.
Krok 1 - Kapusta z Jasiem foto
2
Żeberka oddzielamy od kości. Mięso kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też boczek. Na łyżce smalcu podsmażamy mięso z boczkiem i dodajemy je do gotującej się kapusty. Dodajemy warzywa do kapusty. Gdy fasola będzie miękka, wówczas wodę z gotowania dodajemy do kapusty, a samą fasolę miksujemy na pure. To pure dodajemy później do kapusty.

Całość gotujemy z przyprawami( ziele, liść, pieprz ziarnisty). Pod koniec zaprawiamy kapustę koncentratem i przygotowujemy zasmażkę z mąki i ze smalcu. Na koniec doprawiamy kapustę do smaku.
Krok 2 - Kapusta z Jasiem foto
3
Całość gotujemy z przyprawami( ziele, liść, pieprz ziarnisty). Pod koniec zaprawiamy kapustę koncentratem i przygotowujemy zasmażkę z mąki i ze smalcu. Na koniec doprawiamy kapustę do smaku.
Krok 3 - Kapusta z Jasiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.06.2016 13:40
ciekawy pomysł
pestka 28.11.2015 12:51
jeszcze tak nie robiłam
RenataZ-et 08.09.2015 13:44
bardzo lubię taką kapustę :)
agaK. 08.09.2015 12:15
Coś takiego bym pojadła, fajne połączenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak