Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa z łazankami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 100 g
mleko 500 ml
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 szt (mały)
masło klarowane 1 łyżeczka
cebula 1 szt (duża)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 szt
sok z cytryny
bulion warzywny 1 l
makaron łazanki 250 g
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z łazankami

Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy.
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 08.09.2015 08:58
Doskonała zupka. Wygląda niezwykle smacznie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak