Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec na biszkopcie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 szt
cukier kryształ 1/2 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżki

krem

banan 5 szt
jogurt naturalny 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
mleko 1/2 szkl
likier adwokat 2 kieliszki
sok z cytryny z 1/2 szt
bakalie garść żurawina, migdały, nerkowce

do nasączenia

herbata czarna 1/2 szkl
wódka 1 kieliszek

do dekoracji

czekolada gorzka 4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec na biszkopcie

Kroki postępowania

1
Z podanych składników przygotować biszkopta, ciasto przelać do formy o średnicy 21 cm i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 krążki.
Krok 1 - Bananowiec na biszkopcie foto
2
Żelatynę zalać mlekiem, kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Banany zblendować z sokiem z cytryny. Zmiksować z jogurtem, advocatem i wystudzoną żelatyną. Dodać posiekane bakalie i wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
Krok 2 - Bananowiec na biszkopcie foto
3
Biszkopta nasączyć i przełożyć masą. Cienką warstwę masy rozsmarować na wierzchu i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki do stężenia. Smacznego :)
Krok 3 - Bananowiec na biszkopcie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 08.09.2015 15:18
uwielbiam banany to może być ciekawe połączenie
Mama niejadka 08.09.2015 09:34
Pyszne ciasto
Krystyna32 08.09.2015 08:26
smaczne ciasto
monikaT83 07.09.2015 23:15
przepyszne ciasteczko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak