Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia z serowo-warzywnym nadzieniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 1 sztuka
ser żółty starty 1 szklanka

Farsz

ser żółty starty 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z serowo-warzywnym nadzieniem

1. Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż, łyżką usunąć pestki i niewielką ilość miąższu. Powstałe "łódeczki" ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
Farsz:
1. Cebulę, paprykę i pomidora umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
2. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić w rondlu cebulę, dodać paprykę, miąższ cukinii i pomidora. Dusić około 10 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, bułkę tartą i przyprawić solą i pieprzem. Dodać ser i dokładnie wymieszać. Farszem napełnić cukinię i posypać utartym serem.
3. Zapiekać około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 30.09.2015 13:36
pyszna przekąska
berys18 08.09.2015 13:19
super pomysł na nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak