Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowo-nektarynkowe z jabłkami i cukrem trzcinowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1,5 kg
nektarynka 1 kg
jabłko winne 2-3 duże
cukier trzcinowy 1 szkl.

Porada

Jeśli owoce są bardzo słodkie można zmniejszyć ilość cukru albo zrównoważyć smak dodatkiem soku ze świeżej cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowo-nektarynkowe z jabłkami i cukrem trzcinowym

Kroki postępowania

1
Owoce umyć i osączyć.
Śliwki i nektarynki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki.

W szerokim garnku z kilkoma łyżkami wody umieścić pokrojone jabłka, nakryć i ogrzewać kilka minut, aż zmiękną. Dołożyć śliwki i nektarynki, ponownie nakryć i dusić tak długo, aż puszczą sok i zrobią się miękkie.
Odkryć i odparować jak najwięcej płynu.
Krok 1 - Powidła śliwkowo-nektarynkowe z jabłkami i cukrem trzcinowym foto
2
Wsypać cukier trzcinowy i mieszać do rozpuszczenia.
Krok 2 - Powidła śliwkowo-nektarynkowe z jabłkami i cukrem trzcinowym foto
3
Smażyć owoce na jak najmniejszym płomieniu, często mieszając, aż powidła osiągną odpowiednią konsystencję.
Krok 3 - Powidła śliwkowo-nektarynkowe z jabłkami i cukrem trzcinowym foto
4
Jeśli kawałki owoców pomimo Smazenia są za duże można je lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 4 - Powidła śliwkowo-nektarynkowe z jabłkami i cukrem trzcinowym foto
5
Gorącymi powidłami napełnić niewielkie słoiczki, szczelnie zakręcić suchymi pokrywkami i zapasteryzować
Krok 5 - Powidła śliwkowo-nektarynkowe z jabłkami i cukrem trzcinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 08.09.2015 14:20
jeszcze takich nigdy nie próbowałam..
Habibi 08.09.2015 06:57
Są pyszne, nie za słodkie i bardzo aromatyczne :)
gosia1988 07.09.2015 20:13
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak