Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

drożdże suche 9 g
woda ciepła 30 ml
mleko ciepłe 110 ml
olej 110 ml
mąka pszenna typ 500 290 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
jajko 1 szt

Składniki na farsz

mięso wieprzowe bez kości 350 g (szynka, karkówka)
Kapusta kwaszona z marchewką 150 g
grzyby suszone 10 g
cebula 1-2 szt
ząbki czosnku 2-3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
cząber 1/2 łyzeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 1 łyżka

Dodatkowo

jajko 1 szt (roztrzepane)
ziarna sezamu 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem foto
2
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 2 ząbki czosnku, liść laurowy i 2 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem foto
3
Przygotowanie ciasta:
Mąkę należy przesiać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką mąki i cukru. Roztwór odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy dodajemy pozostały cukier, sól i olej i mieszamy drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści. Do mleka dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Następnie dodajemy ubite jajko, roztwór z drożdży i stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem foto
4
Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z piekarnika) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zChatyNaKoncuWsi 07.10.2015 08:39
Moje smaki , pięknie przypieczone :)
Poison1988 08.09.2015 08:24
Buły wspaniałe do barszczyku! :) mniam!
bogusia 82 07.09.2015 22:47
pyszne , kuszą swoim wyglądem:)
Malinka 07.09.2015 21:36
Do barszczu i nie tylko...PYCHA!!! A zdjęcie-rewelacja!!!
Wiktoria29 07.09.2015 20:59
śliczne bułeczki
Jadwiga/Jaga85 07.09.2015 20:30
Bardzo apetyczne!
Łukasz15 07.09.2015 19:52
Ciekawy przepis
dollce 07.09.2015 19:33
Wyglądają cudownie :)
iziona 07.09.2015 19:06
To coś dla mnie, ale bym schrupała taką bułeczkę :)
wwwiolka 07.09.2015 19:06
Bardzo fajny przepis.
paulina2157 07.09.2015 18:47
na pewno wypróbuję w najbliższym czasie
cukiereczek 07.09.2015 18:26
rumiane,apetyczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak