Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • drożdże suche

    9 g
  • woda ciepła

    30 ml
  • mleko ciepłe

    110 ml
  • olej

    110 ml
  • mąka pszenna typ 500

    290 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt

Składniki na farsz

  • mięso wieprzowe bez kości

    350 g (szynka, karkówka)
  • Kapusta kwaszona z marchewką

    150 g
  • grzyby suszone

    10 g
  • cebula

    1-2 szt
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    4 szt
  • majeranek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cząber

    1/2 łyzeczki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • olej

    1 łyżka

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt (roztrzepane)
  • ziarna sezamu

    1 łyżka
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem
Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 2 ząbki czosnku, liść laurowy i 2 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem
Przygotowanie ciasta:
Mąkę należy przesiać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką mąki i cukru. Roztwór odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy dodajemy pozostały cukier, sól i olej i mieszamy drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści. Do mleka dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Następnie dodajemy ubite jajko, roztwór z drożdży i stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem
Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z piekarnika) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zChatyNaKoncuWsi

07.10.2015 08:39
Moje smaki , pięknie przypieczone :)

Poison1988

08.09.2015 08:24
Buły wspaniałe do barszczyku! :) mniam!

bogusia 82

07.09.2015 22:47
pyszne , kuszą swoim wyglądem:)

Malinka

07.09.2015 21:36
Do barszczu i nie tylko...PYCHA!!! A zdjęcie-rewelacja!!!

Wiktoria29

07.09.2015 20:59
śliczne bułeczki

Jadwiga/Jaga85

07.09.2015 20:30
Bardzo apetyczne!

Łukasz15

07.09.2015 19:52
Ciekawy przepis

dollce

07.09.2015 19:33
Wyglądają cudownie :)

iziona

07.09.2015 19:06
To coś dla mnie, ale bym schrupała taką bułeczkę :)

wwwiolka

07.09.2015 19:06
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat