Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle w zalewie musztardowej

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 3 kg
woda 1 l
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1 szklanka
Musztarda delikatesowa Prymat 5 łyżek
sól 2 łyżki
ziele angielskie 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle w zalewie musztardowej

Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i musztardę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć na ściereczce. Wybieram ogórki duże długie ale nie przerośnięte, bez dużych pestek tak abym po odkrojeniu końcówek akurat zmieściła je do słoiczka półlitrowego. Następnie odkroić końcówki i pokroić w pikle (na ćwiartki). Pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć po małym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki. Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l. Szklanka do odmierzania - pojemność 250 ml. Jeśli robimy wersję obieraną potrzebujemy nieco więcej ogórków bo odejdzie nam skórka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.09.2015 15:42
smaczne zapasy zimowe
Ola1young 07.09.2015 13:34
pyszne zapasy domowe
jagoda5913 07.09.2015 12:41
super ,nie obierane jeszcze nie robiłam ,tylko obierane w musztardzie
Konczi 07.09.2015 09:21
super :) lubię zapełniać spiżarnię takimi przetworami :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak