Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop miętowy

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta 40 gałązek
woda 1,5 l
cukier 1 kg
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop miętowy

Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki mięty dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie gałązki przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał. Potem przelać do buteleczek lub słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta 09.10.2022 00:02
Jakiej dlugosci sa te galazki miety? Moja jest niewielka i chcialabym przeliczyc
RenataZ-et 07.09.2015 19:44
bardzo podoba mi się ten przepis, bo uwielbiam wszystko co z mięty :)
Renata9 07.09.2015 16:20
Świetny syrop miętowy :-)
Mniam 07.09.2015 12:38
Wspaniały dodatek do herbaty i deserów.
Wacław 07.09.2015 11:51
fany zdrowy syrop
Madzai 07.09.2015 10:21
Bardzo ciekawe, chyba zrobię :)
mysza75 07.09.2015 09:58
bardzo zdrowy syrop sama jeszcze nie robiłam
as28 07.09.2015 09:46
jeszcze z mięty nie robiłam , tylko z czubków sosny, dzięki za przepis idę do od=gródka zrywać i robię
Habibi 07.09.2015 08:22
Ja w zeszłym roku zrobiłam trochę słoiczków więc jeszcze na tę zimę zostało :) Dodawana do herbaty, kompotu a nawet do syropu z cebuli ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak