Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    1 kg
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • grzyby suszone

    2-3 łyżki
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • owoc jałowca

    2-3 szt
  • ząbki czosnku

    4-5 szt
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • cukier

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyzną, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Zalewamy ok. 1 ½ litra wody. Do buraków dodajemy opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotujemy wywar na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, tymianek i majeranek (po ok. 1 łyżce) oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny.

Gotujemy jeszcze kilka minut po czym przecedzamy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (66)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AsiaaK

13.09.2017 23:23
barszczyk!

szynszyla

07.05.2017 10:07
Uwielbiam barszcz, ten wygląda obłędnie:)

Bożena Matuszczyk

30.03.2017 11:11
Smaczny barszczyk.;)

kloruś

16.03.2017 22:24
chętnie bym skosztowała!

Mati13

06.03.2017 20:45
doskonały!

cookingangelika

05.02.2017 14:31
uwielbiam barszczyk czerwony

jan_mag

04.01.2017 12:53
Wspaniały !

iskierka.ag

04.01.2017 10:43
Pięknie się prezentuje.

Magula

25.12.2016 22:14
wygląda apetycznie

Olga_SK

18.12.2016 16:34
Klasyka zawsze w cenie! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat