Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • mięso wieprzowe bez kości

    700 g (szynka, karkówka)
  • kapusta kiszona

    500 g
  • grzyby suszone

    20 g
  • cebula

    2-3 szt
  • ząbki czosnku

    4-5 szt
  • liść laurowy

    4-5 szt
  • ziele angielskie całe

    5-6 szt
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • cząber

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • olej

    1-2 łyżki

Składniki na naleśniki

  • mąka tortowa

    450 g
  • jajka

    3 szt
  • woda ciepła

    650 ml
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka

Składniki na panierkę

  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    400 g
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety z mięsem i kapustą
Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.
Krok 2 - Krokiety z mięsem i kapustą
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i ok. 3 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Krok 3 - Krokiety z mięsem i kapustą
Przygotowanie naleśników:

W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej, sól i majeranek. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

Na naleśniki nakładamy farsz i delikatnie go rozsmarowujemy, składamy boki naleśników do środka i ciasno rolujemy. Naleśniki panierujemy, zanurzając je najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.

Krokiety podajemy z barszczem czerwonym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

myszka6

02.10.2015 09:36
Uwielbiam krokiety ,a te są pyszne.

Wiktoria29

07.09.2015 21:01
bardzo lubię takie krokiety

dollce

07.09.2015 19:32
Super propozycja :)

Justi2401

07.09.2015 16:42
Pyszne krokiety, właśnie z mięskiem i kapustką lubię najbardziej ;)

Mniam

07.09.2015 12:37
Pyszności! Do tego ten barszczyk co masz i już mnie nie ma - zajadam :)

ada.la

07.09.2015 12:26
twoje krokiety prezentują się perekcyjnie

krokus

07.09.2015 11:20
bardzo lubię krokiety

Jumper123

07.09.2015 10:32
pyszne krokiety

Aleksandra/Olcia

07.09.2015 09:48
pyszny obiadek

berys18

07.09.2015 09:34
pysznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat