Makowiec z jabłkiem

Makowiec z jabłkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 12 jajek

  • 2 szklanki cukru

  • 1 kostka margaryny

  • 12 łyżek manny

  • 0,5 kg maku

  • 1 kg jabłek

  • olejek migdałowy

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak zaparzyć, zmielić 2 razy. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku i ucierać, aż do końca.
Potem dodajemy mak i starte jabłka na tarce jarzynówce (jabłka odciśnięte). Następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Na koniec dodajemy mannę, olejek i proszek do pieczenia. Wlewamy na blachę i pieczemy 1 godzinę.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolina96

17.08.2010 22:05
Uwielbiam makowiec, na pewno wypróbuję ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat