Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 60 dkg
drożdże 5 dkg
mleko 2% 1 szkl
cukier kryształ 1/2 szkl
żółtko jajek 3 szt
margaryna 1/3 kostki

mak

mak 50 dkg
miód 3 łyżki
białko 3 szt
aromat waniliowy kilka kropli
kajzerka 1 szt
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem

Mleko podgrzać, dodać drożdże i 3 łyżki cukru, rozmieszać, dodać 4 łyżki mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencją gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Kiedy wyrośnie dodać cukier i żółtka. Wyrobić ciasto. Połączyć z margaryną (w kawałku, nie rozpuszczać). Ciasto powinno odklejać się od ręki, jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąki, jeśli zbyt gęste - mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mak zalać wodą lub mlekiem, odstawić aż spęcznieje, a następnie gotować przed pół godziny. Odcedzić i zmielić w maszynce na najdrobniejszym sitku. Do wystudzonego maku dodać miód, bakalie, aromat, namoczoną w mleku kajzerkę i piane z białek. Dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, obie rozwałkować na grubość 0,5 cm. Mak rozsmarować na cieście i zwinąć. Strucle zawinąć w pergamin i związać końce.
Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.09.2015 16:46
przepadam za ciastami z makiem
Franciszek 06.09.2015 16:09
Pyszne casto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak