Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gratin

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ser żółty 15 dag
śmietana 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gratin

Kroki postępowania

1
Formę do zapiekania wysmarować masłem czosnkowym, ja użyłam osełeczkę górską o smaku czosnkowym
Krok 1 - Gratin foto
2
Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić na cieniutkie plasterki o grubości około 1 mm. Ułożyć w formie tak, aby pasterki częściowo zachodziły na siebie. Posolić i popieprzyć
Krok 2 - Gratin foto
3
Układać ponownie warstwy aż do wypełnienia formy. Każdą warstwę odrobinę posolić i popieprzyć
Krok 3 - Gratin foto
4
Śmietanę wymieszać z gałką muszkatową i polać nią przygotowane ziemniaki
Krok 4 - Gratin foto
5
Naczynie do zapiekania przykryć i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 60 minut. Zdjąć pokrywkę i posypać startym serem. Ja użyłam salami z pieprzem i papryką chili
Krok 5 - Gratin foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 06.09.2015 15:38
super wygląda, jak ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak