Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno agrestowy torcik w wersji fit

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna pełnoziarnista 25 gram
mąka pszenna 25 gram
mąka ziemniaczana 10 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
stewia 1 łyżeczka
barwnik spożywczy do ciast zielony

Masa agrestowa

agrest 650 gram
sok z cytryny 2 łyżki
galaretka agrestowa 1 opakowanie

Masa serowa

ser ricotta 250 gram
serek homogenizowany 250 gram-naturalny 0%
stewia 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
maliny świeże 70 gram
sok z cytryny z 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno agrestowy torcik w wersji fit

Kroki postępowania

1
Tortownica 17 cm
W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stevię cały czas miksując. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem.
Krok 1 - Mocno agrestowy torcik w wersji fit foto
2
Na koniec dodać barwnik i zmiksować do połączenia składników.
Krok 2 - Mocno agrestowy torcik w wersji fit foto
3
Następnie w dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st około, piec około 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Rozkroić wzdłuż na dwie części.
Krok 3 - Mocno agrestowy torcik w wersji fit foto
4
Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Oczyścić z końcówek. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i postawić na ogień. Po około 5 minut owoce lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby owoce szybciej puściły sok i się poddusiły. Dusić aż agrest będzie miękki.
Krok 4 - Mocno agrestowy torcik w wersji fit foto
5
Następnie zblednować ale niezbyt dokładnie. Do zmiksowanych owoców, dodać galaretkę agrestową (proszek) i dokładnie połączyć z musem agrestowym. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 5 - Mocno agrestowy torcik w wersji fit foto
6
Żelatynę zalać w szklance 2-3 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Następnie zalać ja 4-5 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Do miski przełożyć ricottę oraz serek homogenizowany. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, a także stevię i ksylitol i ponowie dokładnie wymieszać. Na koniec cienkim strumieniem dodawać żelatynę i dokładnie wymieszać aby uniknąć grudek.
Krok 6 - Mocno agrestowy torcik w wersji fit foto
7
Na paterę ułożyć pierwszy krążek biszkoptu i zapiąć obręcz tortownicy. Na biszkopcie rozsmarować połowę masy serowej i wcisnąć w nią maliny. Odłożyć do lodówki aby odrobinę masa zastygła.
Krok 7 - Mocno agrestowy torcik w wersji fit foto
8
Na zastygniętą masę wylać około 2/3 masy agrestowej i wyrównać. Odłożyć ponownie do zastygnięcia masy. Delikatnie ułożyć drugi krążek biszkoptu. Rozsmarować resztę masy serowej. Odłożyć na 5 min do lodówki i delikatnie wylać resztę masy agrestowej i zostawić w lodówce na całą noc. Smacznego!
Krok 8 - Mocno agrestowy torcik w wersji fit foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 07.09.2015 08:06
ojj jak ładnie się prezentuje :)
monikaT83 06.09.2015 21:45
Renata mrożone myślę,że mogą być.Owoców nie rozmrażać i dusić do miękkości, a nawet 2-3 minuty dłużej i wtedy galaretkę rozpuścić w takiej ilości wody jak w przepisie.. Bardzo dziękuję za miłe komentarze:)
ania2610 06.09.2015 15:29
przepiękny torcik, wygląda przepysznie!
Ola1young 06.09.2015 14:42
znakomity torcik,pycha :)
ben-ka 06.09.2015 14:11
Apetyczne ciasto zrobiłaś.
Wafelek2601 06.09.2015 12:44
Bardzo dobry
cukiereczek 06.09.2015 12:29
ale słodkie cudo
Konczi 06.09.2015 12:27
:) porywam porcyjkę do kawusi
Krystyna32 06.09.2015 11:55
wygląda pysznie
inka2012 06.09.2015 11:37
cudowny! :)
Bernadeta1 06.09.2015 11:17
wygląda rewelacyjnie i tak na pewno smakuje
Renataj 06.09.2015 10:34
Szkoda, że nie mam już agrestu:( Czy może być mrożony lub z kompotu ? - chyba wtedy musiały by być inne proporcje wody ?
Aleksandra/Olcia 06.09.2015 10:32
bardzo apetyczny
JulkaTomeczek 06.09.2015 09:46
Piękny torcik
Krzysztof15 06.09.2015 09:01
pyszny torcik
Ewelina1991 06.09.2015 08:53
cudnie się prezentuje!!
Aga-25 06.09.2015 08:33
świetne ciasto!
Agnieszka-87-25 06.09.2015 08:23
bajeczny!!!
Babeczka35 06.09.2015 07:59
Monika śliczny torcik:)
bietka 06.09.2015 07:26
Monika z chęcią zjadłabym kawałeczek tego pysznego torcika :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak