Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki na smalcu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 1/2 kg
mąka 1 kg
jajko 4 szt
śmietana kwaśna 1 szklanka
drożdże 6 dag
cukier 1 łyżka
mleko 4 łyżki/ciepłe
marmolada
cukier puder do posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki na smalcu

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zarobić mąką i z ciepłym mlekiem, odłożyć w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Rogaliki na smalcu foto
2
Następnie połączyć z resztą składników: mąką, jajkami, śmietaną, smalcem i szczyptą soli.
Krok 2 - Rogaliki na smalcu foto
3
Zarobić dokładnie ciasto ręką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Rogaliki na smalcu foto
4
Urywać po kawałku ciasta i rozwałkować na stolnicy , wycinać ćwiartki lub ósemki.
Krok 4 - Rogaliki na smalcu foto
5
Nakładać po łyżce marmolady i formować rogaliki.
Krok 5 - Rogaliki na smalcu foto
6
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i potrzymać do czasu nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
Krok 6 - Rogaliki na smalcu foto
7
Włożyć do piekarnik i piec około 35 minut do zrumienienia i lekko przestudzone posypać obficie cukrem pudrem.
Krok 7 - Rogaliki na smalcu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.09.2015 13:02
jesień i zima to u nas pora na rogaliczki, kiedy za oknem robi się coraz chłodniej :)
Krystyna32 06.09.2015 11:56
wyglądają pysznie
pestka 06.09.2015 10:41
pyszny deser
dom-agi 06.09.2015 08:24
Uwielbiam!
Damiano
Damiano 05.09.2015 22:21
Pyszne rogaliki
Janina 05.09.2015 21:37
Świetne rogaliki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak