Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy warkocz z serem i szynką

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na drożdżowe ciasto

drożdże suche 7 g
woda ciepła 225 ml
cukier 2 łyżeczki
mąka pszenna typ 500 360 g
sól 1 łyżeczka
masło miękkie 1 łyżka

Składniki na nadzienie

papryka czerwona 1 szt
szynka 300 g
ser żółty 150 g

Dodatkowo

jajko 1 szt (roztrzepane)
ziarna sezamu 1-2 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz z serem i szynką

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą, pozostałym cukrem i masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 1 - Drożdżowy warkocz z serem i szynką foto
2
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 25×35 cm. Na środku ciasta układamy plasterki szynki i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko posypujemy tartym serem i listkami bazylii. Boki ciasta nacinamy ukośnie na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski zaplatamy jak warkocz na przemian z jednej i z drugiej strony.
Krok 2 - Drożdżowy warkocz z serem i szynką foto
3
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Krok 3 - Drożdżowy warkocz z serem i szynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 07.09.2015 13:28
Ale smakowite danie :)
Habibi 06.09.2015 13:03
pięknie wygląda :)
Ola1young 06.09.2015 11:24
znakomita przekąska :)
Futka 06.09.2015 11:15
Bajeczny warkoczyk! Pyszności :)
Jumper123 06.09.2015 11:12
super przepis
adelajda 06.09.2015 10:37
pyszny warkocz
IZABELA29 06.09.2015 09:31
smakowite danie
Iwusia 05.09.2015 23:34
lubię takie smakołyki ;)
monikaT83 05.09.2015 23:23
pomysł więcej niż genialny! piękny i przepyszny:)
Katarzyna/kate1980 05.09.2015 22:40
ojej jestem pod dużym wrażeniem
Damiano
Damiano 05.09.2015 22:22
Bardzo dobry
dollce 05.09.2015 22:21
Dla mnie mega smaczna propozycja
mirosława4 05.09.2015 22:18
zapewne tak smakuje jak wygląda , super :)
Janina 05.09.2015 21:41
Świetne jedzonko;')
Wiktoria29 05.09.2015 21:14
super pomysłowa kanapka
Renata9 05.09.2015 20:52
Fajna przekąska.
irenka 05.09.2015 20:18
przepyszna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak