Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROZGRZEWAJĄCY GULASZ GRZYBOWY

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 4 szt. duże
grzyby suszone 2 garści
szynka wieprzowa 0.5 kg.
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
olej 3 łyżki
cebula 2 szt.
woda ok. 2 szkl. do sosu
mąka 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
śmietana 18 proc 2-3 łyżki

Porada

Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: ROZGRZEWAJĄCY GULASZ GRZYBOWY

1.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięs, imbirem, ziołami, kminkiem i papryką. Dokładnie wymieszać i zalać olejem.
2.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Podsmażyć i dodać mięso. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu.
3.
Pieczarki obrać i drobno pokroić. Grzyby suszone umieścić w garnku i zalać wodą. Zagotować. Przecedzić przez sitko i posiekać. Do mięsa wlać wodę ok. 1 szkl. i wrzucić pieczarki i grzyby, dalej dusząc pod przykryciem jeszcze ok. 30 min, aż grzyby zmiękną. Potem dolać wody i zagęścić mąką. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 05.09.2015 23:30
Dobry gulasz .
IKrakowianka 05.09.2015 21:48
bardzo apetyczny gulasz
Bernadeta1 05.09.2015 21:38
Moje smaki, pychota
Anna169Hosz 05.09.2015 18:59
Bardzo apetycznie wygląda!
iziona 05.09.2015 18:44
Gulasz wspaniały, szkoda tylko, ze w tym roku tak marnie z grzybami .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak