Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kurczaka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 o wadze ok 2 kg
ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
seler 1 duży
por 1 duży
cebula 1 duża
natka pietruszki 2 pęczki
czosnek ząbki 3 ząbki
pietruszka 4 sztuki
marchew 10 sztuk
tymianek 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
ziele angielskie 6 ziaren
przyprawa do potraw Kucharek 2-2,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda 5,5 l

Porada

Przepis na duży gar (u mnie starczył na dwa dni dla 5 osób) :)

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kurczaka

Kroki postępowania

1
1.Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na porcje i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy.
Krok 1 - Rosół z kurczaka foto
2
2.Gdy zacznie się szumować cierpliwie zdejmujemy pianę. Rosół musi być czysty.
Krok 2 - Rosół z kurczaka foto
3
3.Gdy piana już zostanie usunięta, wrzucamy obrany i przekrojony na pół seler, por, obrane i przekrojone na pół pietruszki i 3 marchewki, jeden pęczek natki pietruszki, obrane ząbki czosnku, opaloną na palniku cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach. Zagotowujemy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu (ma tylko lekko pyrkać) przez 1,5 godziny. Po tym czasie odławiamy wszystkie warzywa i dodajemy pozostałą pokrojoną w plasterki marchew, przyprawę uniwersalną, lubczyk, tymianek oraz pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości marchewki. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekany pęczek natki, mieszamy. Podajemy z makaronem. Smacznego!
Krok 3 - Rosół z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 04.09.2015 17:59
dobry na rozgrzanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak